Beza staje się coraz bardziej popularnym ciastem, który serwowany jest podczas różnych uroczystości. Jest ona szybka w przygotowaniu. Jednak wiele osób ma z nią problem, gdyż po prostu nie wychodzi. Tutaj przyczyna może leżeć w złych ustawieniach piekarnika. Można ją albo przypalić albo po prostu za bardzo wysuszyć. Obecnie coraz częściej przygotowywana jest ona w formie tortu. Taki tort prezentuje się naprawdę bardzo pysznie, pięknie i niesamowicie. Każda osoba będzie z niego na pewno zadowolona. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na przepyszny czekoladowy torcik bezowy. Osoby, które jeszcze nigdy go nie robiły powinny zapoznać się z tą treścią i samodzielnie przekonać się jak dobra jest beza w takiej formie.
Jak zrobić czekoladowy torcik bezowy – przepisy
Beza jest trudna do zrobienia, więc osoby początkujące mogą mieć z nią problem. Jest ona bardzo delikatna. Szczególnie jeśli chodzi o wersję czekoladową. Do wersji białej dodajemy mąkę ziemniaczaną, w czekoladowej zamieniamy ją na kakao. Blaty bezowe czekoladowe można przygotować dzień wcześniej. Można przechowywać je w piekarniku bez przykrycia. Zanim jednak przejdziemy do przygotowywania naszego idealnego bezowego tortu warto sprawdzić, czy mamy wszystkie niezbędne składniki do jego przygotowania. Najważniejszymi składnikami są:
- 6 dużych białek,
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 30 g kakao
Gdy już mamy wszystkie składniki przygotowane to warto wyciągnąć do wymieszania składników dużą miskę. Zatem zaczynamy przygotowania naszego smacznego tortu. Potrzebne nam będą trzy płaskie blachy, które oczywiście trzeba wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie musimy odrysować na nim 20 cm okręgi. Gdy to zrobimy, teraz można w misce umieścić białka. Musimy ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania trzeba dodać cukier. Jednak robimy to stopniowo, cały czas ubijając. Do tego dodajemy kakao i delikatnie mieszamy szpatułką, aż wszystkie składniki się połączą. Musi powstać jednolita masa.
Tak przygotowaną masę bezową należy rozdzielić równo pomiędzy trzy okręgi, wyrównać. Pieczemy je wszystkie razem. Piekarnik musi być rozgrzany do 140 stopni Celsjusza. Pieczemy z termo obiegiem przez około godzinę. Warto dodać, iż podczas pieczenia blaty bezowe czekoladowe lekko wyrosną, popękają, a pod koniec pieczenia środek może się lekko zapaść. Także nie trzeba wpadać w panikę. To normalne. Tak upieczone blaty trzeba wystudzić w piekarniku. Muszą być one dość chrupiące z zewnątrz i delikatne, miękkie w środku.
Teraz robimy tak jak tradycyjny tort. Kładziemy blat, na to krem i tak na przemian. Gdy już na samej górze zostanie blat to można na niego położyć różne sezonowe owoce lub też frużelinę. To już jest sprawa indywidualna. Tort należy schłodzić w lodówce. Można go przechowywać maksymalnie 3 dni.